Έλεγχος για παράδοση αρχείου προς εκτύπωση

Posted · Add Comment

Τι πρέπει να προσέξω πριν παραδώσω μια δουλειά μου προς εκτύπωση

Όλοι θέλουμε αυτό που βλέπουμε στην οθόνη μας, αυτό τελικά να πάρουμε και μετά την εκτύπωση. Πολλές φορές όμως η εκτύπωση απέχει πολύ από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν είναι όμως πάντα λάθος του τυπογραφείου. 

Σε κάθε περίπτωση πρέπει εμείς πρώτοι να διασφαλίσουμε την εργασία μας. Γι’ αυτό πριν παραδώσουμε ένα έντυπο προς εκτύπωση καλό είναι να ακολουθήσουμε κάποιους βασικούς κανόνες και να ελέγξουμε εμείς πρώτοι το τελικό αποτέλεσμα.

 

  • Το έγγραφό μου πρέπει να είναι ίσο με τη διάσταση που θέλω να κοπεί το έντυπο και να έχει 0,5cm bleed περιμετρικά.
  • Όλες οι φωτογραφίες που χρησιμοποιώ να είναι CMYK με σωστό προφίλ (ISO coated_v2) (Βλέπε χρωματική διαχείρηση,http://offsetvsgraphicdesign.blogspot.com/2011/06/blog-post.html)
  • Το pdf να εξάγεται με βάση τα standard τηs ISO (Bλέπε εξαγωγή pdfhttp://offsetvsgraphicdesign.blogspot.com/2011/06/pdf-so.html)
  • Αν έχω καλούπι ή spot uv, το εφαρμόζω στο έγγραφό μου με ένα spot colour (όχι pantone, το δημιουργώ και το ονομάζω π.χ. kaloupi, spot uv κ.λ.π) και οverprint για να βλέπω που θα κόψει το καλούπι ή που θα εφαρμοστεί το uv. Προσοχή στο overprint γιατί αλλιώς θα μείνουν λευκές γραμμές στο εικαστικό μου.
  • Τυπώνω το pdf που δημιουργώ σε φυσικό μέγεθος και κάνω έλεγχο. Ειδικά εάν έχω κοπτικό, το κόβω σε φυσικό μέγεθος και ελέγχω την εφαρμογή του.

Προσοχή: Πολλές φορές κάτι που μας φαίνεται σωστό στην οθόνη όταν το κατασκευάζουμε βλέπουμε τα προβλήματα που μπορεί να έχει. Ποτέ δεν παραδίδω κοπτικό αν δεν το έχω εφαρμόσει σε φυσικό μέγεθος στο χαρτί που θα τυπωθεί.

  • Ανοίγω το pdf  από τον Acrobat Professional το περνάω από το Advance à Print Production à Preflight και το ελέγχω για χαμηλές αναλύσεις, χτυπημένα font, ξεχασμένες φωτογραφίες RGB. (Φωτογραφία 1). Επίσης από το Advance à Print Production à Output Preview (Φωτογραφία 2) ελέγχω τα χρώματα που έχω χρησιμοποιήσει και τα spot που έχω βάλει για καλούπια και spot uv.Φωτογραφία 1: Μενού PreflightΦωτογραφία 2: Μενού Output Preview

  • Παραδίδω στο τυπογραφείο το pdf  μαζί με την εκτύπωση που έχω ελέγξει για να μπορούν να ελέγξουν και αυτοί με τη σειρά τους το αρχείο μετά το ριπάρισμα.
  • Καλό είναι να δω ψηφιακό δοκίμιο πιστοποιημένο (κοστίζει, οπότε υπολογίζω να χρεώσω στον πελάτη κάτι παραπάνω γι’ αυτό) και ηλιοτυπία.

Αν κάνω όλα αυτά τα βήματα κατά βάση δεν θα αντιμετωπίσω πρόβλημα με την εκτύπωση. Φυσικά υπάρχουν και κάποια προβλήματα που ανακύπτουν μετά από όλο αυτό τον έλεγχο και είναι απρόβλεπτα. Το ποσοστό τους όμως είναι πολύ μικρό.

 

Το τελευταίο βήμα (Δοκίμιο και ηλιοτυπία) 
διασφαλίζει την εργασία μας στο 99%. 

 

Έλεγχος για παράδοση αρχείου προς εκτύπωση

Comments are closed.

 
 
Ζήτηση Προσφοράς
×
Request a Quote
×
Στείλτε μας το μήνυμα σας
×
Send us your message
×
Υποβολή Βιογραφικού
Upload
×
Υποβολή Βιογραφικού

Upload

×
Θέλω να γίνω συνεργάτης!
×
Μιλήστε μας ελεύθερα
×