Έντυπα που τυπώνονται σε δύο γλώσσες. Αλλαγή μόνο στο μαύρο.

Posted · Add Comment

Πολλές φορές κάποια έντυπα τυπώνονται σε δύο ή και παραπάνω γλώσσες και είναι κατά τα άλλα πανομοιότυπα.
Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να κάνουμε οικονομία τυπώνοντας μια τετραχρωμία και ένα επιπλέον τσίγκο στο μαύρο για κάθε έξτρα γλώσσα που τυπώνεται.

Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε πριν προχωρήσουμε στη σχεδίαση τέτοιων εντύπων.
Καταρχήν για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τις γλώσσες με ένα μόνο τσίγκο πρέπει οτιδήποτε ανήκει στην κάθε γλώσσα να είναι μόνο στο μαύρο χρώμαΚαι όταν λέμε μαύρο εννοούμε το καθαρό μαύρο χωρίς προσμίξεις από κυανό, ματζέντα, κίτρινο. 

 

Για να βοηθούμε περισσότερο στη σχεδίασή μας μπορούμε να δημιουργήσουμε ξεχωριστό layer για την κάθε γλώσσα και κάθε φορά να εμφανίζουμε τη γλώσσα που χρειαζόμαστε.

 

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι να μην αφήνουν τα γράμματα της κάθε γλώσσας τρύπα στα φόντα. Το μαύρο στο Quark και στο Indesign αυτόματα γίνεται overprint. Αυτό σημαίνει ότι αφήνει ανέπαφο το φόντο και δε δημιουργεί τρύπα. Στο Illustrator πρέπει να το ορίσουμε από το Window à Attributes à Overprint fill ή stroke ανάλογα. 

26

Aρχείο pdf με όλα τα χρώματα

27

Aρχείο pdf χωρίς το κανάλι του μαύρου


Τip: Αν θέλουμε να τονίσουμε κάποιους τίτλους ή πίνακες μπορούμε αντί να χρησιμοποιήσουμε χρώμα στα γράμματα να τα βάλουμε μέσα σε πλαίσιο με χρώμα το οποίο να μην περιέχει μαύρο στη σύνθεσή του.

Για να ελέγξουμε την εργασία μας αν είναι ΟΚ για να πάει για εκτύπωση ανοίγουμε το pdf στον Acrobat Proffesional και πηγαίνουμε στο Advance à Print Production à Output Preview. Κλείνοντας το μάτι του μαύρου καναλιού πρέπει να μη βλέπω καθόλου στοιχεία της γλώσσας. Αν κάτι μου έχει ξεφύγει γυρνάω και το διορθώνω και παραδίδω το τελικό pdf όταν στα κανάλια των cyan, magenta, yellow δεν υπάρχει κανένα στοιχείο της γλώσσας.

Το ίδιο μπορούμε να εφαρμόσουμε και σε καταλόγους με τιμές και χωρίς.

Σε περιπτώσεις που το κείμενο που θέλουμε να αφαιρεθεί είναι λίγο και μόνο σε ένα σημείο, μπορούμε να φροντίσουμε να έχει λευκό φόντο από πίσω και να το αφαιρέσουμε στον τσίγκο, χωρίς να χρειαστεί να βγάλουμε άλλο τσίγκο. Προσοχή όμως. Το κείμενο που θέλουμε να αφαιρεθεί δεν πρέπει να έχει στη σύνθεσή του παρά μόνο μαύρο. 

 

Έντυπα που τυπώνονται σε δύο γλώσσες. Αλλαγή μόνο στο μαύρο.

Comments are closed.

 
 
Ζήτηση Προσφοράς
×
Request a Quote
×
Στείλτε μας το μήνυμα σας
×
Send us your message
×
Υποβολή Βιογραφικού
Upload
×
Υποβολή Βιογραφικού

Upload

×
Θέλω να γίνω συνεργάτης!
×
Μιλήστε μας ελεύθερα
×