Γιατί η Συσκευασία έχει πιο πολλή δύναμη από ό, τι νομίζεις!

Posted · Add Comment

Το ξέρατε ότι μια ελκυστική και αποτελεσματική συσκευασία κατέχει το κλειδί όχι μόνο για την επιτυχή διάθεση στην αγορά ενός προϊόντος αλλά και για τη θετική αλλαγή στο μυαλό των ανθρώπων του πως αντιλαμβανόμαστε ένα προϊόν; Πιο συγκεκριμένα, η συσκευασία αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής ενός προϊόντος με τους υποψήφιους πελάτες, η οποία έχει ως σκοπό να μεταφέρει όλες τις πτυχές των χαρακτηριστικών του προϊόντος σε αυτούς. Με άλλα λόγια, η συσκευασία είναι αυτή που κάνει την πρώτη εντύπωση και έχει την δύναμη να προσελκύει την προσοχή των υποψηφίων πελατών και εν τέλει να τους πείσει να αγοράσουν το προϊόν.

Μία μοναδικά και στρατηγικά σχεδιασμένη συσκευασία μπορεί και κάνει ένα προϊόν να ξεχωρίζει ανάμεσα στους ανταγωνιστές του, για τον απλό λόγο ότι εναρμονίζει τέλεια όλα τα απαραίτητα στοιχεία που οδηγούν στην επιτυχία. Μια σωστά δομημένη συσκευασία εξασφαλίζει την προστασία και την ασφάλεια του προϊόντος, διαφοροποιώντας το από τα υπόλοιπα και κάνοντάς το αναγνωρίσιμο και ελκυστικό, διευκολύνοντας τη μεταφορά και τον χειρισμό, ενώ ταυτόχρονα παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που θα χρειαστούν οι καταναλωτές. Με λίγα λόγια, η συσκευασία αποτελεί ένα πολύ δυνατό εργαλείο Merchandising και Branding!

συσκευασία

Συσκευασίες σειράς προϊόντων Royal Deli •Σχεδιασμός: Δημιουργικό Λυχνία •Εκτύπωση: Λυχνία

Με βάση ένα πλήρες σύνολο στατιστικών δεδομένων που επιτεύχθηκαν από διάφορες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν σχετικά με τη συσκευασία, έχουμε τα ακόλουθα ενδιαφέροντα αποτελέσματα:

  1. Το 70% των καταναλωτών δέχτηκε ότι σχηματίζουν την εντύπωση ενός εμπορικού σήματος βασισμένου αποκλειστικά στη συσκευασία.
  2. Το 55% των πελατών στο διαδίκτυο είναι πεπεισμένοι ότι θα αγόραζαν ξανά από τα ηλεκτρονικά καταστήματα εάν τα προϊόντα που είχαν παραγγείλει, είχαν έρθει σε custom συσκευασίες.
  3. Το 63% των καταναλωτών συμφώνησαν ότι η συσκευασία του προϊόντος είναι εξίσου σημαντική με το ίδιο το εμπορικό σήμα.
  4. Το 52% των καταναλωτών ανέφεραν ότι θα πλήρωναν με ευκολία επιπλέον χρήματα για προϊόντα αν τους άρεσε η συσκευασία.
  5. Το 30% των επιχειρήσεων ανέφερε ότι τα έσοδά τους αυξάνονται όταν βελτίωσαν τη συσκευασία των προϊόντων τους.
  6. Το 64% των καταναλωτών δέχτηκε ότι αγοράζουν προϊόντα απευθείας από το ράφι, αν τους αρέσει η συσκευασία χωρίς να ερευνήσουν το προϊόν περαιτέρω.

Τα παραπάνω δεδομένα αποκαλύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία για τον ρόλο και την δύναμη της συσκευασίας, καθώς οι καταναλωτές φαίνεται αρκετές φορές να αποφασίζουν τι θα αγοράσουν λόγω συσκευασίας, ιδιαίτερα στα προϊόντα μη γενικής κατανάλωσης.

συσκευασία

Συσκευασίες σειράς προϊόντων NUTS ‘N’ NUTS •Σχεδιασμός: Δημιουργικό Λυχνία •Εκτύπωση: Λυχνία

Το ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι το εξής: Γιατί και Πώς συμβαίνει;

Εμβαθύνοντας λίγο και εξετάζοντας πιο προσεκτικά την ερώτηση, βρίσκουμε τις απαντήσεις:

1) Μια ευπαρουσίαστη συσκευασία είναι αρκετά ικανή να επηρεάσει την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών σε πολλά επίπεδα. Όσο πιο αισθητικά ευχάριστο είναι ένα πακέτο, τόσο περισσότερο θα γίνει αντιληπτό από τους καταναλωτές, και η επιλογή του θα αυξηθεί.

2) Τα λογότυπα παίζουν έναν εξίσου βασικό ρόλο στην αναγνωρισιμότητα των προϊόντων και συσχετίζονται άμεσα με την συσκευασία, επηρεάζοντας τις επιλογές των καταναλωτών, καθώς αποτελούν τη μοναδική ορατή εκδήλωση της «ουσίας» της μάρκας για τους καταναλωτές.

3) Η τυπογραφία και ο συνδυασμός χρωμάτων είναι επίσης  στοιχεία που επικοινωνούν με τους καταναλωτές σε πολύ βαθύτερο επίπεδο. Οι κομψές, αυστηρές αλλά και απλές γραμματοσειρές μπορούν να δημιουργήσουν μια μόνιμη θετική εντύπωση στο μυαλό των καταναλωτών. Η εύκολη αναγνωσιμότητά τους, βοηθάει τους πελάτες να πάρουν μία πιο γρήγορη απόφαση αγοράς.

4) Από την άλλη πλευρά, τα χρώματα, εάν χρησιμοποιούνται έξυπνα σε μια συσκευασία, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ένα προϊόν να ξεχωρίζει οπτικά από τους ανταγωνιστές του και να  στείλουν ένα σαφές μήνυμα στους καταναλωτές για το τι είναι το προϊόν.

5) Τη διαφορά, επίσης, κάνουν τα μοναδικά σχήματα σε συσκευασίες και χρησιμοποιούνται ως αποτελεσματικοί τρόποι επωνυμίας, επειδή έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν μια αποκλειστική εικόνα στο μυαλό των καταναλωτών.

Γίνεται, λοιπόν, πλέον σαφές πως η συσκευασία δεν είναι απλά μια χρηστική αναγκαιότητα αλλά ένας από τους πλέον σημαντικούς δρόμους που οδηγούν στη δημιουργία ισχυρής σχέσης του προϊόντος μας με τους καταναλωτές του.


Πηγή: Packaging of the World

Comments are closed.

 
 
Ζήτηση Προσφοράς
×
Request a Quote
×
Στείλτε μας το μήνυμα σας
×
Send us your message
×
Υποβολή Βιογραφικού
Upload
×
Υποβολή Βιογραφικού

Upload

×
Θέλω να γίνω συνεργάτης!
×
Μιλήστε μας ελεύθερα
×