Πολύπτυχο έντυπο

Posted · Add Comment

Γεια σας και πάλι!

Λίγο το καλοκαίρι, λίγο η θάλασσα, λίγο ο υπέροχος ελληνικός ήλιος…. και πολύ η εργασία που έπεσε μετά τις διακοπές με σταμάτησαν για λίγο από την επικοινωνία μας.

Γύρισα όμως και συνεχίζω…

Σήμερα θα μιλήσουμε για τα πολύπτυχα έντυπα.

Η δυσκολία που θα συναντήσουμε στα πολύπτυχα έντυπα είναι το δίπλωμα

Kαι απ’ ότι βλέπουμε από τη δημοσκόπηση κάποιοι από μας αντιμετώπισαν αυτό το πρόβλημα.

 

Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα τρίπτυχο σε μέγεθος Α4 που είναι ένα πολύ συνηθισμένο είδος εργασίας (σκεφτείτε τρίπτυχα από delivery).

Για να το φτιάξουμε σωστά πρέπει να κάνουμε κάθε πλευρά του σε διαφορετικό μέγεθος.

Και αυτό γιατί όταν διπλωθεί το εσωτερικό αυτί πρέπει να είναι μικρότερο για να κλείνει το τρίπτυχο.

Έτσι λοιπόν έχουμε:

εξώφυλλο 9,8 x 21
μεσαίο φύλλο 9,7 x 21
αριστερό αυτί 9,5 x 21

 

Σύνολο 29 x 21 (τελική διάσταση Α4 όπως έχουμε εξηγήσει σε προηγούμενο post “Oικονομικές διαστάσεις χαρτιού για έντυπα”)

37

Εικόνα 1: Τρίπτυχο Α4 μπροστινή όψη. Το δεξιά αυτί είναι το εξώφυλλο

Το εξώφυλλο χρειάζεται να είναι 1 χιλιοστό μεγαλύτερο από το οπισθόφυλλο για να έρθει και να το καλύψει πλήρως. Το δε αριστερό αυτί για να μπορέσει το έντυπο να κλείνει σωστά και να μην κάνει σακούλιασμα πρέπει να είναι 2 χιλιοστά μικρότερο από το οπισθόφυλλο.

Έτσι δημιουργούμε ένα σωστό τρίπτυχο Α4 που όταν διπλωθεί θα είναι όλες οι αποστάσεις ισομοιρασμένες. (Βλέπε σιέλ φόντο στην εικόνα 1)

Η πίσω πλευρά του τριπτύχου εννοείται ότι πρέπει να γίνει ανάποδα (Βλέπε εικόνα 2).

Δηλαδή το αριστερό θα αυτί θα είναι 9,8 το μεσαίο παραμένει ίδιο και το δεξί αυτί γίνεται 9,5.

 

37

Εικόνα 2: Τρίπτυχο Α4 μέσα όψη.

Μόλις ετοιμάσετε το επόμενο τρίπτυχο έντυπό σας εφαρμόστε αυτές τις μετρήσεις, τυπώστε το σε Α3, κόψτε και διπλώστε το. Τότε θα καταλάβετε όλα όσα γράψαμε παραπάνω.

Τip: Είναι πολύ όμορφο αισθητικά το αριστερό αυτί να έχει συνέχεια όταν κλείνει με το εσωτερικό μέρος του εντύπου. Όταν ανοίγεται ένα τρίπτυχο πρώτα ανοίγει το εξώφυλλο και μένει στα χέρια σας η πρώτη εσωτερική με το αυτί από την εξωτερική όψη του τριπτύχου. Έτσι όταν έχετε υπολογίσει τα γραφικά σας να έχουν συνέχεια, όπως και να κοιτάξει το έντυπο ο αναγνώστης θα το βλέπει σαν ενότητα. (βλέπε εικόνα 3)

 

38

Εικόνα 3: Βλέπετε πως δένει ωραία το εσωτερικό με το εξωτερικό όταν αυτό κλείσει;;;

Αν το αριστερό αυτί της εξωτερικής όψης διπλωθεί προς τα έξω, στην ουσία δηλαδή αποτελέσει την εσωτερική οπισθόφυλλου του εντύπου, τότε οι διαστάσεις  πρέπει να είναι διαφορετικές. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει αριστερό και μεσαίο αυτί να έχουν την ίδια διάσταση και το δεξί αυτί (εξώφυλλο) ένα-δύο χιλιοστά μεγαλύτερο για να υπερκαλύψει τα άλλα δύο.Το  παράδειγμα που φέραμε για το τρίπτυχο Α4 ισχύει για το συγκεκριμένο είδος διπλώματος. Όταν δηλαδή το αριστερό αυτί της εξωτερικής όψης διπλωθεί προς τα μέσα.

Αντίστοιχα, μπορείτε να κινηθείτε φτιάχνοντας πολύπτυχα έντυπα. Κόψτε, διπλώστε το έντυπο που θέλετε να κατασκευάσετε και με τη λογική που περιγράψαμε φτιάξτε τις σωστές διαστάσεις. Θυμηθείτε: Το εξώφυλλο πρέπει να είναι 1-2 χιλιοστά μεγαλύτερο, τα εσωτερικά αυτιά 1-2 χιλιοστά μικρότερα για να μην σακουλιάζουν.

 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

 

Πολύπτυχο έντυπο

Comments are closed.

 
 
Ζήτηση Προσφοράς
×
Request a Quote
×
Στείλτε μας το μήνυμα σας
×
Send us your message
×
Υποβολή Βιογραφικού
Upload
×
Υποβολή Βιογραφικού

Upload

×
Θέλω να γίνω συνεργάτης!
×
Μιλήστε μας ελεύθερα
×