Πως να πάρω ελληνικό μονοτονικό κείμενο από Quark Xpress 6.5 για MAC

Posted · Add Comment

Όλοι εμείς που έχουμε λίγα περισσότερα χρόνια στη γραφιστική, είχαμε ξεκινήσει κατά βάση με το QuarkXPress, σε υπολογιστές Macintosh.

Έτσι πολλά από τα αρχεία μας βρίσκονται σε QuarkXpress 6,5. Έρχεται λοιπόν η στιγμή που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κείμενα από το QuarkXpress 6,5 σε άλλα προγράμματα όπως Indesign, Quark 7,8 ή 9, word, ακόμα και στο mail μας.
Προσπαθούμε λοιπόν με copy και paste να το καταφέρουμε αλλά διαπιστώνουμε ότι αυτό δεν πιάνει. Aκόμα και στις νεότερες εκδόσεις του ίδιου του Quark ανοίγει μεν το κείμενο αλλά δεν μπορούμε να επέμβουμε καθόλου. Ούτε να διορθώσουμε, ούτε να αλλάξουμε γραμματοσειρά ή να διαμορφώσουμε εκ νέου το κείμενο.
Αυτό συμβαίνει πολύ απλά γιατί από τις γραμματοσειρές Type 1 και TrueType που χρησιμοποιούσαμε στο Quark 6,5 και κάτω, τώρα χρησιμοποιούμε open type γραμματοσειρές. 

Υπάρχει λύση!

 

Για να μπορέσουμε να αντιγράψουμε τέτοιου είδους κείμενο χρειάζονται δύο προϋποθέσεις. Πρώτον να έχουμε σύστημα MacOS 10.4 και δεύτερον να υπάρχει στο σύστημά μας η γραμματοσειρά GrHelvetica. (Εννοείται ότι ο υπολογιστής διαθέτει και το Quark για να μπορέσει να ανοίξει το αρχείο).
Η διαδικασία είναι πολύ απλή.
Αλλάζουμε όλα τα κείμενα που θέλουμε να αντιγράψουμε στη συγκεκριμένη γραμματοσειρά (GrHelvetica) και τότε μπορούμε να κάνουμε copy και paste μονοτονικά ελληνικά κείμενα σε οποιοδήποτε νέου τύπου πρόγραμμα. 

Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει για τα πολυτονικά κείμενα, καθώς και για συστήματα πάνω από MacOS 10.4. Προσωπικά έχω κρατήσει ένα παλιό υπολογιστή G4 με Quark 6,5 και σύστημα MacOS 10.4, για να κάνω αυτές τις αλλαγές. 

Σε επόμενο post θα μιλήσουμε για το πως μπορούμε να πάρουμε πολυτονικό κείμενο από παλιό Quark. Η διαδικασία δεν είναι το ίδιο απλή. 

Tip: Αν διαθέτετε εκτός από το Quark 6,5 και το Quark 4, μπορεί να σας φανεί πολύ χρήσιμο. Αρχεία του Quark 4, αν αλλάξετε τη γραμματοσειρά τους σε GrHelvetica, διαβάζονται κατευθείαν από το Indesign.

 

 

Πως να πάρω ελληνικό μονοτονικό κείμενο από Quark Xpress 6.5 για MAC.

Comments are closed.

 
 
Ζήτηση Προσφοράς
×
Request a Quote
×
Στείλτε μας το μήνυμα σας
×
Send us your message
×
Υποβολή Βιογραφικού
Upload
×
Υποβολή Βιογραφικού

Upload

×
Θέλω να γίνω συνεργάτης!
×
Μιλήστε μας ελεύθερα
×