Τεχνολογία Metal FX

Posted · Add Comment

Τι είναι η τεχνολογία MetalFX;


Είναι η εκτύπωση πολλαπλών μεταλλικών χρωμάτων με ένα μόνο επιπλέον μελάνι. 

Εδώ και τρία χρόνια έχει έρθει και στην Ελλάδα από την εταιρεία μας https://www.lyhnia.com και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι μια διαδικασία κατά την οποία μπορούν να τυπωθούν εκατομμύρια μεταλλικά χρώματα με τη χρήση ενός και μόνο επιπλέον μελανιού κάτω από τα συνήθη μελάνια τετραχρωμίας. Βασίζεται στη διαφάνεια των χρωμάτων CMYK, που όταν ανακατεύονται με τη βάση (ασημένια), μπορούν να μας δώσουν πολλά μεταλλικά χρώματα. Μπορούν να δώσουν στις φωτογραφίες μεταλλικά στοιχεία, να δημιουργήσουν οπτικά εφέ και να δώσουν στο έντυπο την αίσθηση της κίνησης.

Μπορείτε να δείτε το video που ακολουθεί για να καταλάβετε καλύτερα:

 

 

Γιατί να χρησιμοποιήσετε MetalFX;

   • Δίνετε ζωντάνια στην εκτύπωσή σας χρησιμοποιώντας τις αντανακλάσεις του φωτός πάνω στα μεταλλικά χρώματα.
   • Μειώνετε το κόστος και το χρόνο παραγωγής, όταν πρόκειται για εκτύπωση με πάνω από δύο μεταλλικά μελάνια.
   • Προστατεύετε απ’ την αντιγραφή τη δουλειά σας. (Ειδικότερα αν θέλετε να κατασκευάσετε ταχυπληρωμές ή παρόμοια έντυπα που δε         θέλετε να αντιγραφούν)
   • Δημιουργούνται έντυπα ξεχωριστά και πρωτότυπα που προσελκύουν το βλέμμα του αναγνώστη.
   • Επιτυγχάνετε με ρεαλιστικό τρόπο μεταλλικό χρωματολόγιο χωρίς μια περιουσία.

Πως χρησιμοποιώ τα MetalFX;
Βάζω ένα spot χρώμα και overprint πάνω από τις επιφάνειες που θέλω να γίνουν μεταλλικές. 
Τον Οκτώβριο του 2008 που αγοράσαμε το σύστημα, πήγαμε στο Λονδίνο με ένα συνάδελφο για να παρακολουθήσουμε ένα σεμινάριο πάνω σε αυτό. Σας μεταφέρω μερικά σημεία που ειπώθηκαν εκεί και πρέπει να κρατήσετε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αυτή την τεχνολογία. 

24

Εικόνα με metal στον ουρανό εκτός από τα σημεία που φυσάει το κοριτσάκι

25

Εικόνα χωρίς metal

 

    • Τα μεταλλικά χρώματα στη σελίδα δεν πρέπει να ξεπερνούν το 60 % για να μπορέσουν να κάνουν τη διαφορά. (Στην εικόνα metal έχει γίνει μόνο ο ουρανός)
    • Κανένα από τα χρώματα της τετραχρωμίας που θα ανακατευθούν με την ασημί βάση δεν πρέπει να ξεπερνά το 85-90%. Όσο πιο ελαφριά είναι να χρώματα της τετραχρωμίας τόσο χώρο αφήνουν στη μεταλλικότητα. (Στην εικόνα το μπλε του ουρανού 82C, 37M, 12Y, 23B)
    • Πολύ όμορφα οπτικά εφέ δημιουργούνται και από την απουσία της μεταλλικής βάσης. Δηλαδή αν επιλέξετε να βάψετε σε μια φωτογραφία τον ουρανό μεταλλικό, μπορείτε να αφαιρέστε από τη μεταλλική βάση σχέδια (π.χ. άνεμο) που δεν έχουν καμιά σχέση με τη φωτογραφία, γραμμικά, και που θα δώσουν στον ουρανό την αίσθηση της κίνησης. (Στην εικόνα δείτε τα γραμμικά σχήματα που δημιουργούνται εκεί που φυσάει το κοριτσάκι)
    • Το κόκκινο της φωτιάς δεν μπορεί να αποδοθεί μεταλλικό. Αν λοιπόν έχετε κόκκινα στην εργασία σας αφαιρέστε τα από τη μεταλλική βάση.
    • Επειδή το ασημί της βάσης είναι σαν να βάζετε 20% μαύρο στα χρώματα, καλό είναι να αφαιρέσετε από τις φωτογραφίες ή τα σημεία που θα χρησιμοποιήσετε τη βάση λίγο μαύρο για να έρθουν στη σωστή απόχρωση μετά την εφαρμογή του metalFX.

Οι δυνατότητες που μας δίνονται με την τεχνολογία αυτή είναι πολλαπλές. Το μόνο που χρειάζεται είναι φαντασία στο πώς, πού και γιατί θα την χρησιμοποιήσουμε. 
Αν θέλω να βάλω μόνο ένα μεταλλικό χρώμα στο έντυπο που κατασκευάζω δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσω αυτή την τεχνολογία. 

Αξίζει τον κόπο να χρησιμοποιήσω metal FX;

   • όταν βάλω πολλά μεταλλικά χρώματα στο έντυπο (π.χ. ευρετηρίαση)
   • όταν παίξω με τις φωτογραφίες (με το κοινό ασημί μελάνι δεν μπορώ να ανακατέψω το CMYK)
   • όταν το έντυπο είναι φευγάτο ή εποχιακό 
      (π.χ. σε μόδα μπορώ να δώσω μεταλλικά στοιχεία στο μακιγιάζ των μοντέλων και στον περιβάλλοντα χώρο, όχι στα ρούχα 
      χριστουγεννιάτικες κάρτες κ.λπ.).
   • όταν χρειάζεται μεταλλικό χρωματολόγιο.

Θα χαρώ πολύ να με ρωτήσετε ό,τι επιπλέον θέλετε για τη νέα αυτή τεχνολογία. Σε επόμενο post θα σας δώσω και παραδείγματα με video για να δείτε έντυπα τυπωμένα έτσι.

 

Aσημένια βάση , MetalFX, overprint, spot colour, μεταλλικά χρώματα, μεταλλικό χρωματολόγιο, οπτικά εφέ, Τεχνολογία Metal FX

Comments are closed.

 
 
Ζήτηση Προσφοράς
×
Request a Quote
×
Στείλτε μας το μήνυμα σας
×
Send us your message
×
Υποβολή Βιογραφικού
Upload
×
Υποβολή Βιογραφικού

Upload

×
Θέλω να γίνω συνεργάτης!
×
Μιλήστε μας ελεύθερα
×